Exoti v posilovně

23. 11. 2013
Komentáře
Exoti v posilovně

Dnes naše téma lehce odlehčíme a podíváme se na "exoty", kteří se nám pohybují stále po posilovnách a na to, jaké nejčastější chyby dělají.

Exoti v posilovně

Jistě se vám to již stalo. Přijdete do posilovny a najednou je tam člověk, kterého můžeme charakterizovat velmi jednoduše, a sice jako „exota“. Co tím myslím? Je to jednoduché. Tento člověk, ač chodí do posilovny již poměrně dlouhou dobu, za celou tuto dobu prozatím nic z tréninkové techniky a rutiny běžného života v posilovně nepochopil. Je stále na začátku, a to i přes to, že v kontextu „obyvatel“ posilovny, může být brán za mazáka. Zaručeným poznávacím znakem jsou také otrhané rukavice, zašlé tričko a neměnící se účes. No snad i čelenka, když dojde do tuhého, ale to už je opravdový extrém. Na tyto lidi, je třeba si dávat pozor. Ne snad z toho důvodu, že by byli pro svoje okolí nějakým způsobem nebezpeční, ale spíše z toho důvodu, že mohou strhnout jinak poměrně dobře cvičícího sportovce na svoji úroveň. Svým vtíravý radami, o tom jak by to „opravdu nemělo být“, dokážou každou dobrou tréninkovou rutinu a techniku cviku, dokonale zhatit. Neberte si z nich příklad a nechte se před nimi varovat. Stejně jako před jejich zvyky. Jaké jsou?

Něco málo ze silového tréninku …

  • Chci mít ohromná spodní prsa – co na tom, že na benchpressu zvednu sotva 50 kilogramů. Vždyť na benchpressu hlavou dolů zvednu téměř o polovinu víc, tak proč bych si trochu nepohonil ego a neukázal všem, že 70 kg pro mě není číslo a ohromná spodní prsa za to přeci stojí. Vždyť zkusme pohlédnout do historie na všechny, co měli skvělá spodní prsa. Byli to…no a zde narážíme, nenechme se tedy zlákat pohodlným cvikem a protrénujme prsní svaly raději komplexně.
  • Hlavně s pořádným záklonem – chci mít paže jako Arnold a už mi k tomu zbývá pouze málo. Vždyť zvedám stejnou hmotnost a na pažích už mi chybí jen ubohých 18 cm navíc. To doženu během roku. Hlavně nepolevovat z tréninkové hmotnosti. Tu zvednu mohutným pohupem a ejhle, činka je nahoře. Co na tom, že cítím ve spodních zádech večer každý sval. Aspoň je budu mít taky procvičená. Omyl! Tato praktika je v posilovně poměrně častá, nicméně ne tak účinná. Pro dokonalé procvičení bicepsu volte střední váhu, stejně jako počet opakování. Není nad pořádně nalitý biceps krví, a to vám nízký počet opakování a nadlimitní hmotnost nezajistí.
  • Na co dřepy, nohy mám dobré – opravdu myslíte, že vám trénink nohou jednou za dva týdny složený z předkopávání a zakopávání stačí pro rozvoj dolních končetin? Přesně toto je praktika exotů. Ne vy se musíte nadřít, musíte dřepovat při každém tréninku nohou a musíte u toho potit krev, jedině tak se dostanete k opravdovému rozvoji svalové hmoty i síly. Vy se jistě nechcete stát jedním z exotů a budete na svých dolních končetinách pracovat.
  • Břicho si dám až doma – toto, stejně jako věta „pojď, jdeš sám“ jsou největší lži z posilovny. U druhého to berme jako jakousi psychickou vzpruhu, nicméně první věta je uši rvoucí pro všechny fyzioterapeuty a lékaře, kteří poté musí čelit všem s bolestí zad – zejména pak beder. Břicho si opravdu doma nedáte, i když vám opravdový exot bude tvrdit, že ho cvičí každé ráno, jenom to prostě není vidět. Vždyť není přeci aktuálně vyrýsovaný.
  • Stahuji, stahuji. Stahuji – už viděli někdy mrtvý tah na spodní kladce. Že to nejde? Ale bez problému. Exoti to zvládají, jako by se nemetlo a ještě se u toho tváří tak, že byste snad věřili, že opravdu tomuto cvičení věří. Nepleťte si přítahy na spodní kladce s mrtvým tahem. Opravdu nemusíte mohutně zaklánět a předklánět trup, abyste dosáhli maximální kontrakce pracujících svalů.
  • Váha nade vše – je jedno co dělám za cvik, hlavně že používám maximální možnou hmotnost. Co by to bylo za trénink, kdybych si nevyzkoušel přeci maximálku. Bez toho se trénink nedá odjet a ani svalům bych nedal takový impulz jako bych chtěl. Přesně takto myslí exoti. Jistě je tedy každý týden najedete u toho, jak zkouší svoji maximálků na bench. Co kdyby se náhodou skvěle vyspali a tento blahodárný spánek již přidal dalších 5‑10 kg na osu činky. Bohužel, takový spánek nikdy nezažili. I tak však věří.

Něco málo z aerobního tréninku …

  • Rozdělujeme celkem dva typy exotů, kteří se pohybují po aerobním poli. Tím prvním jsou ti, kteří aerobní trénink neuznávají. Obchází aerobní stroje ve velkém oblouku a snaží se, aby se na něj snad ani nepodívali. Co kdyby náhodou něco shodili? Pokud už se na něj podívají, opovrhují lidmi, kteří se zde trápí: „běžci, tanečníci …“ pomyslí si a jdou dále.
  • Druhou skupinou jsou exoti, kteří naopak nedají na aerobku dopustit. Nicméně v takové míře. Že jdou do posilovny v krásném parném létě, sednou na kolo a šlapou. Šlapou půl hodiny, hodinu, dvě hodiny a stále nemají dost. Co takhle kamarádi jednou vytáhnout paty z fitka a zkusit si třeba zaběhat venku nebo se projet na kole po kopcích. Nebojte, jistě to nebude bolet a bude vám to vyhovovat.

Něco málo z oblečení …

  • Trénink není tím jediným, jak můžeme klasického exota identifikovat vyvarovat se tomu, co právě provádí. Takovým dalším bodem je jeho oblečení. Což je možná ještě prokazatelnější důkaz, jak jej poznat.
  • Hlavně to pořádně utáhnout – všimli jste již člověka, který nasadí opasek hned v šatně a sundá ho zase až v šatně, kdy odchází z posilovny. Hlavně aby byl pořádně utažený, a abych ho nemusel za žádných okolností sundávat. Nebudu přeci riskovat, že by se mi při chůzi poškodily spodní záda, nebo se mi snad rozjel pas. No a co kdybych náhodou zapomněl si ho nandat, než půjdu cvičit.
  • Ošumělé tílko nebo pozůstatek komunismu – co na tom, že existuje funkční oblečení, které se bez problému dostává již i do světa fitness. Já jsem přeci kulturista, ne žádná baletka a je mi jedno co nosím. Vezmu si tedy tepláky od Zubra (smyšlená značka) a tílko s pořádným výstřihem, podmínka je taková, že to oblečení bude pořádně páchnout, nejlépe z předchozích dvou tréninků. Aby přece každý viděl, jak tvrdě trénuji.
  • Pantofle – tak toto je opravdu neduh. Opravdu si připadám občas jak na pláži. Žluté tričko, havajské kraťasy a pantofle nebo snad žabky. Doufal jsem, že toto již v posilovně nebudu spatřovat, ale nedávno mě jeden exot vyvedl z omylu, když v tomto obutí vstoupil na běžící pás a v poklidu si jej zapnul na lehký klus. Občas se nestačím divit. Čekal jsem jen na situaci, kdy poletí jedna žabka, druhá a za ní zmíněný pán a skončí několik metrů od pásu společně na zemi.

Nebojte, tím nejsme na konci, ale teprve na začátku. Pokračování exotů je nasnadě, a tak se podíváme na další neduhy v posilovně, na to, jakým stylem si exoti skládají trénink nebo jak se stravují.

8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Nejlepší cviky na záda! TOP 7 cviků na pořádné véčko
Snad každý muž by chtěl mít velká a široká záda, která dokážou divy nejen v posilovně, ale také přitáhnout pozornost řady opačného pohlaví. Podívejme se na několik základních cviků pro perfektní záda!
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence: co vypovídá o našem těle?
Klidová tepová frekvence je jednoduchý ukazatel, který mnoho vypovídá o našem organismu. Jaké hodnoty jsou normální a co tepová frekvence prozradí sportovcům?
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
Nejlepší cviky na břicho! TOP 8 cviků pro pořádné břišáky
K vyrýsovaným břišním svalům budete potřebovat vedle nízkého % podkožního tuku také kvalitní a komplexní trénink břicha. Jaké cviky jsou ty nejlepší?
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Nejlepší cviky na biceps! TOP 6 cviků na mohutné ruce
Mohutné paže chce mít asi každý návštěvník posilovny. Jak se k nim efektivně dopracovat? Náš přehled cviků vám s tím pomůže!
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé skvrny na nehtech: co je způsobuje?
Bílé tečky na nehtech jsou pro mnohé z nás synonymem pro nedostatek vápníku. Je to ale vždy ta správná příčina?
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Nejlepší cviky na triceps v posilovně i doma!
Triceps tvoří většinu svalové hmoty paže. Pokud chcete, aby vaše ruce připomínaly medvědí tlapy, máme pro vás zásobník cviků, který vám s tím pomůže!
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Nejlepší cviky na zadek! TOP 10 cviků na zpevnění zadku
Přáli byste si pevné, kulaté a dokonalé hýždě? S trochou vytrvalosti se vám tenhle sen snadno splní! Přinášíme vám přehled 10 účinných cviků pro zpevnění hýžďových svalů, které vám pomohou k vytvarovanému a pevnému zadku.
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Nejlepší cviky na střed těla! TOP 5 cviků pro pevný core
Svalům středu těla (CORE) a jejich správnému procvičení by měla věnovat dostatečnou pozornost celá populace. Víte, jakým způsobem střed těla cvičit?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?
Kolikrát týdně máme trénovat? Máme pro vás komplexní návod na to, jak si rozložit cvičení podle vašich časových možností!
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Nejlepší cviky na prsa! TOP 7 cviků na rozvoj prsních svalů
Jak nejlépe cvičit prsní svaly? K velkému hrudníku benchpress prostě nestačí! Na jaké cviky bychom ve svém tréninku prsních svalů neměli zapomínat?