Bouillabaisse je tradiční francouzská polévka, která pochází z přístavního města Marseille. Kombinace mořských plodů a aromatických bylin je jedinečná a stojí za vyzkoušení! :)
1 porce obsahuje
- 464 kcal
- 12 g sacharidů
- 16 g tuků
- 53 g bílkovin
Na 4 porce
- 500 g lososa
- 500 g mořských plodů
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 čajová lžička šafránu
- 1 čajová lžička tymiánu
- 1 čajová lžička fenyklu
- 1 čajová lžička oregana
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
- 1 l vody
- 2 rajčata
Postup
-
Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Smažte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
-
Následně přidejte nakrájená rajčata a vařte je asi 5 minut, dokud nezměknou. Dochuťte mletým šafránem, sušeným tymiánem, fenyklem a oreganem. Promíchejte koření s rajčaty a cibulí a vařte je asi 1 minutu, aby se uvolnily jejich vůně.
-
Přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a nechte směs vařit asi 5 minut, aby se chutě spojily. Do hrnce nakrájejte ryby a mořské plody. Opatrně promíchejte, aby se dobře obalily omáčkou, ale nerozpadly na malé kousky. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Ochuťte solí a pepřem podle chuti.
-
Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 15‑20 minut, dokud se ryby neuvaří a mořské plody neotevřou. Během vaření polévky můžete odstraňovat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Jakmile jsou ryby hotové a mořské plody otevřené, odstraňte hrnec z ohně.
-
Podávejte s čerstvou petrželkou nebo koriandrem. Dobrou chuť!