Muffinů není nikdy dost! Připravit se dají na nespočet způsobů a zachrání vás kdykoliv, kdy si chcete připravit něco sladkého ke kávě z kvalitních surovin, jednoduše a rychle. Tak zkuste tuhle perníkovou verzi, která dokonale kloubí všechny aromatické přísady, je vláčná a hotová raz dva.
1 porce obsahuje
- 240 kcal
- 36 g sacharidů
- 9 g tuků
- 5 g bílkovin
Na 12 porcí
- 250 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 čajové lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 3 hřebíčky
- 100 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 4 lžíce Vilgain medu z oblasti lesa
Postup
-
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formy na muffiny.
-
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek.
-
V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem, dokud nevznikne světlá a nadýchaná směs. Přidejte vejce, jedno po druhém, a dobře promíchejte. Přidejte mléko a med a znovu promíchejte.
-
Postupně přidávejte suchou směs do mokré směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
-
Nalijte těsto do připravených formiček na muffiny, nechte je asi 3/4 plné.
-
Pečte v troubě po dobu 15 až 20 minut, nebo dokud nejsou muffiny zlatavé. Nechte je vychladnout na mřížce.
-
Pokud chcete, ozdobte muffiny tvarohovou polevou nebo lžící řeckého jogurtu, čímž navýšíte obsah bílkovin, a dozdobte třeba karamelovými oříšky.