Doplňky stravy na cholesterol
Cholesterol představuje steroidní látku, která je součástí buněčných membrán a přirozeně vyskytují v lidském těle. Její normální hladinu může narušit zvýšení příjem cholesterolu z potravy, u nějž dochází k postupnému usazování v cévách. Hůře prostupné cévy mohou způsobovat zvýšený krevní tlak a dalším zdravotním problémy.
Zásadním faktorem, který ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je životní styl. I ten však lze podpořit některými doplňky stravy, které přispívají ke snížení cholesterolu:
- rozpustná vláknina ve střevech zachycuje cholesterol a snižuje jeho vstřebávání do krevního oběhu. Z běžných potravin je vhodné se zaměřit na ovesné vločky, ovoce či zeleninu, v rámci doplňků na psyllium či inulin;
- omega 3 se řadí mezi zdraví prospěšné tuky, jejichž užívání pozitivně ovlivňuje zdraví srdce a hladinu cholesterolu;
- beta glukany patří mezi polysacharidy přirozeně se vyskytující v obilninách nebo houbách. Pozitivně ovlivňují fungování imunitního systému a snižují hladinu cholesterolu.
Z dalších látek, které mohou pomoci se snížením cholesterolu se řadí lecitin, kyselina linolová, monakolin K, vitální houby či ostropestřec mariánský.
Jak přirozeně snížit cholesterol?
Základem pro udržení normálních hodin cholesterolu v krvi je dodržování zásad zdravého životního stylu - vyvážená strava, pravidelný pohyb, dostatečný spánek a zvládání stresu. Za nejvíce rizikové faktory se řadí:
- nadměrná konzumace tučných jídel,
- kouření,
- konzumace alkoholu,
- nadváha a obezita.
Ke zvýšeným hodnotám cholesterolu mohou přispět také dědičné predispozice, a v tomto případě by měl být stav pravidelně kontrolován u lékaře. Při dodržování zásad zdravého životního stylu je však možné tyto predispozice minimalizovat.
V případě vysokých hodnot cholesterolu není vhodné spoléhat na “samoléčbu” a vyhledat pomoc odborníka.